top of page

Wie is Maarten: chansonnier, klarinettist, saxofonist...

Maarten over Maarten:
een muzikale ontdekkingsreis

 

 

Bands & stijlen


Vanaf mijn 16de jaar speelt muziek een belangrijke rol in mijn leven. Tijdens mijn muzikale ontdekkingsreis heb ik veel verschillende muziekstijlen mogen ervaren.                               

Na gestart te zijn in een carnavalsband, nam ik later plaats in een jazzstraatorkest, een succesvol klarinetkwartet en beleefde ik mooie tijden met een prachtig clarinetchoir in België.    

   

Het dirigeren van een bigband kwam op mijn pad, ik ging spelen en zingen in diverse jazzbands en een popcombo. Gaandeweg speelde ik liever in kleinere bezettingen met trio’s en duo’s, tot ik uiteindelijk de keuze maakte om vooral als solist op te treden.

Studeren en zelf les geven

Mijn studies aan het Conservatorium voor “klarinet klassieke muziek” (cum laude) en “saxofoon en klarinet geïmproviseerde muziek”, hebben daarbij geholpen. Deze studies boden mij de mogelijkheid om mijn muzikale voorkeuren professioneel te kunnen invullen.

Het spelen in een orkest had niet mijn directe voorkeur. Mijn hart lag  veel meer bij het muziekonderwijs en het spelen als freelancer. Na een periode van lesgeven op twee muziekscholen heb ik inmiddels al meer dan 25 jaar mijn eigen muziekpraktijk “Muziekstudio Stalpers”.

 

En nog meer....
 

Als docent schreef ik het boek “ Muziek in 9 Stappen” , nam ik CD’s op en richtte mijn eigen Stichting “Meer Mens Met Muziek” op . Deze ideële Stichting zet zich in om mensen met een langdurige ziekte of handicap te ondersteunen met (aangepaste) muziekinstrumenten en advies.

Mijn grote interesse voor “muziek en het brein” en “muziek en gezondheid” mondde uit in lezingen en het schrijven (samen met percussionist Ralph Adriaansen) van het theaterprogramma “The Music Brain Train”.

 

In 2019 ontstond er een niet geplande, verrassende wending in mijn optredens. Mijn oud-collega, zangdocent Gerard van den Heuvel, raadde mij aan om Franse chansons te gaan zingen. Zo ontstond het idee voor de huidige theatershow ''Gilbert Bécaud ontmoet..."

Ik geniet ervan, de reacties zijn super positief. Hopelijk geniet jij ook tijdens een van mijn optredens……  

Deelname aan concours de la chanson Alliance Française

In 2022 nam ik hieraan deel en eindigde bij de laatste 18 deelnemers van Nederland en Vlaanderen.

Bezoek ook: www.maartenstalpers.nl

Maarten Stalpers chansonnier.JPG
 Foto | Robert van den Berge        

Maarten over Frankrijk

Mijn eerste kennimaking met Frankrijk? de LP die mijn ouders thuis grijs draaiden met muziek van Gilbert Bécaud, die heeft geleid tot de theatervoorstelling ''Gilbert Bécaud ontmoet..."

En natuurlijk waren er de vakantiereizen met het hele gezin naar Franse campings, de eerste kennismaking met die geweldige stad, Parijs, die ook wordt bezongen in de voorstelling. 

Ik werd verliefd... op de zee, palmbomen en de Franse zomers. Net zoals Charles Trenet, Gilbert Bécaud, Michel Fugain, Dave, Julien Clerc en Lara Fabian die in heerlijke  chansons een ode brengen aan de liefde, de zomer, vakantie, strand en de zee. Ook deze chansons ontbreken niet in het programma!

bottom of page